Pak de Early Birds korting!

Bestel nu jouw glasmozaïek voor levering over 12, 24 of 48 weken en pak een dikke korting op onze actuele prijzen. (Ook als je nog niet precies weet hoeveel je nodig hebt.)

Ga naar onze shop

Tell a Friend!

Stuur deze pagina door naar een vriend(in).

  Zwembad mozaiek komt los
  Zwembad mozaiek komt los

  Zwembad mozaiek komt los: een veelvoorkomend probleem.

   

  Je hebt een prachtig mozaiek zwembad maar rond de waterlijn, op de trap en hier en daar meer komt het mozaiek los. Hoe kan je het verhelpen en hoe voorkom je het.

   

  Waarom komt het mozaiek in je zwembad los?

   

  Er zijn verschillende oorzaken mogelijk. Hieronder een opsomming van mogelijke oorzaken die ik verder op deze pagina uitdiep. Onderin lees je wat je kunt doen als het mozaiek in je zwembad los is geraakt.

   

  1. Er is verkeerde lijm gebruikt
  2. Er is verkeerde voegmortel gebruikt
  3. De ondergrond is niet goed geprepareerd
  4. Er is geen waterkerende coating toegepast
  5. Het mozaiek zit op een netje
  6. Het mozaiek is bij een te hoge temperatuur geplaatst
  7. Men is binnen 3 maanden na het storten van de bak begonnen met tegelen
  8. De tegelzetter heeft op een te groot oppervlak lijm aangebracht
  9. Het mozaiek zit er méér dan 25 jaar op
  10. Er is slecht of geen onderhoud gepleegd
  11. Het zwembad wordt ‘s-winters niet verwarmd.
  12. fysieke schade
  zwembad mozaiek tegeltjes lijmen
  zwembad mozaiek beschadigd

  Verkeerde lijm gebruikt

  Voor het betegelen van (glas)mozaïek heb je lijm nodig die geschikt is voor het materiaal (keramiek, glas of natuursteen) en die permanent onder water hard blijft. Is er een verkeerde lijm gebruikt dan zal er in eerste instantie niets aan de hand lijken. Door de waterdruk blijft het mozaïek in het begin netjes op z’n plaats. Door temperatuursverschillen kunnen er op termijn tegeltjes los komen. Meestal rond de waterlijn.

   

  Verkeerde voegmortel gebruikt

  Het gebruik van onjuiste voegmortel kan ervoor zorgen dat de voegen tussen de mozaïektegels zwak worden. Wij gebruiken al 20 jaar naar volle tevredenheid epoxy voegmortel. Epoxy is een voegmortel die uit 2-componenten bestaat. Pasta en verharder. Een epoxyvoeg gaat gemakkelijk 25 jaar mee.

  Is er een voegmortel op basis van cement gebruikt dan verkort die de levensduur van het mozaiek aanzienlijk.

   

  De ondergrond is niet goed geprepareerd.

  Een slecht voorbereide ondergrond (Het beton is niet geschuurd of gestraald waardoor het zuur van de bekisting zorgt voor problemen of er is geen waterkerende coating toegepast) van een zwembad kan leiden tot een slechte hechting van het mozaïek, waardoor de mozaiek tegels na verloop van tijd los kunnen raken.

   

  Geen flexibel waterkerend vochtmembraan toegepast.

  Het ontbreken van een flexibele waterkerende coating maakt het oppervlak vatbaar voor scheurvorming in het beton, wat kan leiden tot loskomend mozaiek in je zwembad.

   

  Het mozaiek zit op een netje

  Mozaiek op een glasvezel netje is ongeschikt voor verwerking in een zwembad of jacuzzi. Een groot deel van de achterkant van de mozaiek tegeltjes wordt ingenomen door het netje en de lijm die daarvoor is gebruikt. Hierdoor is de hechting van het mozaïek en de lijm onvoldoende.

   

  zwembad mozaiek herstellen

  Het mozaiek is bij een te hoge temperatuur verwerkt

  Het plaatsen van mozaïek bij te hoge temperaturen kan de uitharding van de lijm en voegmortel verstoren, wat leidt tot een zwakkere hechting.

   

  Men is binnen 3 maanden na het storten van de bak begonnen met tegelen.

  Beton heeft een krimptijd van ca. 3 maanden. Ga je eerder het mozaiek plakken dan zal er door de krimp spanning op het mozaiek komen met loskomende tegeltjes als gevolg.

   

  De tegelzetter heeft een te groot vlak in één keer met lijm ingesmeerd.

  Zeker bij hoge temperaturen is het van belang dat er na het smeren van de lijm direct het mozaiek wordt aangebracht. Wacht je daar te lang mee dan zal er een vliesje op de lijm komen met een slechte hechting tot gevolg.

   

  Het mozaiek zit al meer dan 25 jaar in je zwembad.

  Alles heeft een levensduur. Voor een goed geplaatst mozaiek is dat 25 jaar of langer. Afhankelijk van de omstandigheden en gebruikte materialen.

   

  Slecht of geen onderhoud gepleegd.

  Om te voorkomen dat het mozaiek in je zwembad los komt dien je regelmatig te controleren op kleine beschadigingen. Repareer deze meteen om verdere problemen te voorkomen.

   

  Je verwarmt je zwembad ’s-winters niet tegen vorst

  Het ziet er leuk uit zo’n schaatsbaan in je tuin maar door druk van het ijs tegen de wanden kan het mozaiek beschadigen en zullen tegeltjes los komen.

   

  Wat kan je doen om losgeraakte mozaiek tegeltjes in je zwembad weer terug te plaatsen?

  Pomp het zwembad zover leeg dat de plekken waar de tegeltjes los zijn geraakt goed op kunnen drogen. Denk er aan dat achter het mozaiek ook water zit. Het duurt een paar dagen eer het water tussen de tegeltjes door naar beneden is gezakt.

  zwembad mozaiek tegels komen los
  zwembad mozaiek renovatie

  Waarschuwing: ga je elektrisch gereedschap gebruiken pomp dan het zwembad helemaal leeg.

   

  Als het bad helemaal leeg is kan je met een hoge druk reiniger het mozaiek en de voegen schoon spuiten. Doe dit wel van een behoorlijke afstand, zodat je geen onnodige schade veroorzaakt. Er zullen door de waterdruk zeker nog meer tegeltjes losraken maar die zouden anders binnen een korte tijd toch wel los zijn gekomen, dus beter maar goed aanpakken zeggen wij dan.

   

  Nu het mozaiek en de voeg mooi schoon zijn kan je met een rubber hamer als extra stress test nog het mozaiek testen door er zachtjes met een rubber hamer tegenaan te kloppen. Doe dit om de 10-30 centimeter, afhankelijk van je geduld.

   

  Zwembad mozaïek komt los: Hoe je het zelf kan repareren.

   

  Als je hiermee klaar bent ga je de lijm en voegresten wegkrabben met een kleine beitel en/of afbreek mesje. Pas op dat je de eventueel aangebrachte waterkering niet beschadigt. 

   

  Als de lijm en de voeg zijn verwijderd gebruik dan een stofzuiger om de stofresten te verwijderen. Doe je dit niet dan zal de hechting minder zijn en zal het stof zich door de voeg mengen met kleurverschillen als gevolg.

   

  Kies de juiste lijm en maak een klein beetje aan. Breng een beetje lijm (niet teveel, niet te weinig) aan op de achterzijde van het tegeltje en plaats deze op de juiste plek. Klop het tegeltje zachtjes aan met een voegbord. Hierdoor zal het tegeltje op de zelfde hoogte komen als de rest van het mozaiek. Voorkom dat er te weinig lijm onder het tegeltje zit. Door teveel lijm te gebruiken zal de lijm tussen de voegen omhoog komen en dat wil je niet. 

   

  Laat de tegeltjes 1 dag drogen voordat je de voegmortel aanbrengt.

   

  Gebruik epoxyvoeg in dezelfde kleur als waar het hele zwembad mee is ingevoegd om kleurverschillen te voorkomen. Het kan zijn dat bij dezelfde kleur deze toch kleurverschillen geeft. Gebruik je dezelfde voeg dan zal het kleurverschil in de loop van de tijd minder worden en uiteindelijk verdwijnen. 

   

  Reinig het mozaiek goed met warm water. Herhaal dit nog een keer binnen 8 tot 24 uur. 

   

  Wil je zelf aan de slag dan kan je de benodigde materialen en gereedschap bij ons kopen. Graag helpen we je met het plan van aanpak en je kunt ons tijdens de klus gerust bellen als je een vraag hebt of twijfels. We blijven graag betrokken want we willen dat jouw project top wordt.

  losse mozaiek tegeltjes in zwembad

  Wat als er teveel losse mozaiek tegeltjes in je zwembad zitten?

   

  Als er teveel losse mozaiek tegeltjes in je zwembad ontbreken en/of los zitten, raden wij jou aan om een renovatie door ons uit te laten voeren.

   

  Wij hebben 20 jaar ervaring met het renoveren van zwembaden met glas mozaiek in binnen en buitenland.

   

  Al onze projecten zijn succesvol uitgevoerd. Dat klinkt misschien arrogant maar het is écht zo. Als je twijfels hebt dan kunnen wij jou in contact brengen met één of meerdere van onze klanten. Het renoveren van een zwembad met glasmozaïek is een serieuze zaak. Wij streven altijd naar 100% kwaliteit en klanttevredenheid. Onze mozaïekspecialisten zijn mensen die een passie voor mozaïek hebben en zijn blij als ze met onze glimmende tegeltjes mogen werken. Ik schrijf “onze” en daar bedoel ik mee de onze zelfstandig opererende mozaïekspecialisten die samen met ons een plan van aanpak maken voor de renovatie van jouw zwembad. Ook gedurende de uitvoering houden wij nauw contact met de mozaïekspecialisten en jou. Wij vinden een goede communicatie essentieel om een project smooth te laten lopen. Deze VIP-service zit in onze prijzen verrekend.

   

  De mozaiekspecialisten weten dat wij alles in de gaten houden dus dat is nog een extra motivatie om topkwaliteit te leveren. Zij snappen ook dat ze een inbreuk maken op jouw privicy en gaan daar respectvol mee om.

   

  Zwembad mozaiek komt los: Wij gaan voor 100% kwaliteit en klanttevredenheid.

   

  Onze aanpak houdt in dat we geen risico’s nemen en alle mogelijke beren op de weg wegjagen voordat we er ook maar 1 tegeltje is geplakt.

   

  Overweeg je een make-over van je zwembad kijk dan eens in onze shop. Er staan een paar mixen speciaal voor zwembaden in die je misschien mooi vindt. Wil je een andere look voor je zwembad dan kunnen we die gewoon maken. We hebben de beschikking over een voorraad losse tegeltjes in méér dan 120 kleuren. Hier in onze creatieve studio in Wijchen kan je naar hartelust je eigen mix samenstellen. Die maken wij dan in de hoeveelheid die je nodig hebt. Niet teveel, niet te weinig. Of het nou om 150 tegeltjes gaat om jouw zwembad weer top te krijgen of de levering van mozaiek voor je hele zwembad, je kunt op onze expertise rekenen.

   

  Wil je meer weten over het renoveren van je zwembad?

  mozaiek herstellen
  glasmozaiek repareren
  Shot uit "Marrying Millionairs". Een Lamborghini? Laat ons eerst de losse tegeltjes herstellen 😂

  Stuur ons foto’s voor een vrijblijvend advies.

   Tag: zwembad mozaiek herstellen

   tag: zwembak mozaiek komt los

   Translate